Eerste schoolweek! - Reisverslag uit Praag, Tsjechische Republiek van Tessa Jansen Venneboer - WaarBenJij.nu Eerste schoolweek! - Reisverslag uit Praag, Tsjechische Republiek van Tessa Jansen Venneboer - WaarBenJij.nu

Eerste schoolweek!

Blijf op de hoogte en volg Tessa

07 September 2012 | Tsjechische Republiek, Praag

Dobrý den :)

Maandag was het dan zover, mn eerste dag naar de Tsjechische school! Na maar een paar uurtjes slaap ging de wekker om 5.30, de bus rond 6.30 en rond 7.30 was ik op school. Samen met Angelique (mn contactpersoon van YFU en ook mn klasgenoot) en met de baas van YFU CZ moesten we eerst naar de directeur en daarna ging het echte beginnen, naar de klas! Daar kwamen meteen wat mensen naar me toe om zich voor te stellen, waar ik eerst niets van begreep want zij wisten niet dat ik geen Tsjechs kan. Daarna stelde onze mentor de nieuwe leerlingen voor en zij over mij dat ik uit Nederland kom en nog geen Tsjechs spreek en vervolgens ging ze de schoolregels vertellen. Rond 8.30 waren we klaar en gingen we met een groot deel van de klas eerst naar een parkje en vervolgens met de metro naar een ander park op een berg met een uitzicht op Praag. Ik was blij, met een mooi uitzicht, een leuke klas en meteen worden opgenomen in de groep :) Ook heb ik met wat meisjes gepraat en daarna ging ik terug naar 'mijn' huis. Die middag heb ik nog met mn gastmoeder en gastbroertjes bij een meertje gezwommen.

De andere 4 dagen op school had ik les. Het is niet heel makkelijk om in een les te zitten waar je niets verstaat en als iedereen lacht je niet weet waarom ze lachen. Maar dat hoort bij een uitwisselingsstudent zijn en des te meer motivatie om het Tsjechs snel onder de knie te krijgen! Het hoofdonderwerp kan ik er wel uithalen en wat losse woorden die ik begrijp, maar veel dieper kom ik niet. Gelukkig wordt af en toe het belangrijkste waar het om gaat voor me vertaald :)

Mn vakken zijn geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, wiskunde, scheikunde, frans, engels, tsjechisch, gym, maatschappijleer, extra frans en extra wiskunde. Wiskunde en engels kan ik nog redelijk volgen, maar daar blijft het ook bij. Bij scheikunde waren we de eerste les al verder dan ik bij mn nederlandse eindexamen heb gehad en frans volg ik ook niet helemaal meer, aangezien ik de laatste vier weken Nederlands, Engels, Tsjechs en een beetje Duits door elkaar praat is dat Franse net iets te veel van het goede. Maar ik vermaak me wel op school, er zijn genoeg nieuwe dingen te zien :)

Met mn rooster ben ik best blij. Ik moet dan wel elke dag om 7.50 beginnen, maar ben wel lekker elke dag om 14.00 uit en vrijdag zelfs om 12.20!

En de dingen die nieuw zijn voor mij in deze Tsjechische school zijn:
- je moet opstaan als je leraar binnen komt
- tijdens de les drinkt iedereen en staat iedereen op om flesjes te vullen
- als de bel gaat worden de spullen pas gepakt als de leraar is uitgepraat
- leerlingen moeten het bord schoonmaken
- jongens en meisjes gymmen apart
- leraren spreken amper engels
- iPad mag voor aantekeningen worden gebruikt
- het is de bedoeling om pantoffels binnen te dragen
- in de wc is geen toiletpapier
- er zijn geen eetpauzes, dat gebeurt tussen de lessen door in de lokalen
- in sommige lokalen zijn soort verdiepingen
- bij gym moet je zelf opwarmen (rekken en strekken)
- boeken moet je zelf kopen, maar heb je niet bij elk vak nodig
- lunchen is na school op een basisschool
Genoeg verschillen dus, ik moet aan sommige dingen nog steeds wennen!

Ook reageren de leraren heel verschillend. De ene gaat gewoon na de volgende als ik de beurt kreeg maar de klas zei dat ik geen Tsjechisch spreek, de andere is helemaal enthousiast en ik moet mn hele verhaal erachter vertellen zodat iedereen meer weet dan dat ik uit Nederland kom en geen Tsjechs spreek en een paar hebben het na 1 of 2 lessen nog steeds niet door :)

Ook ben ik zelf op dinsdag Praag ingelopen om de stad wat beter te leren kennen en de weg te vinden. Ben zelfs in een keer naar de Karluv most gekomen :) En op woensdag ben ik samen met de jongen uit Mexico, een meisje uit Amerika en twee Duitse meisjes bij de YFU office gegaan voor informatie over de cursus. Dus vanaf volgende week heb ik 2 keer per week (3 uur in totaal) 7 weken lang Tsjechische cursus :)

Dus genoeg meegemaakt deze week, op naar een weekendje uitrusten :D

Na shledanou!

Leuk om te lezen wat je allemaal doet :)
    Vind het wel bizar dat de jongens en meisjes apart gymen en dat je voor de leraar moet opstaan. Dat had ik echt niet verwacht van Tsjechië. En draag jij ook van die mooie pantoffels?

• 07 September 2012 - 15:55

Laura:

haha oeps, iets te enthousiast

• 07 September 2012 - 16:02

Tessa Jansen Venneboer:

Heej! Haha bij alles wat gebeurd denk ik ook wtf ;p En pantoffels draag ik niet, het zou moeten maar bijna niemand doet het en ze zeggen er ook (nog) niets van :)

• 07 September 2012 - 16:44

YFUnl - Manon:

Hoi Tessa,

Leuk om jouw verhaal te lezen! Wij wensen je een te gekke tijd toe. Heel leuk dat jij voor Tsjechië hebt gekozen. Laat de Nederlandse jongeren maar kennis maken met al het moois dat Tsjechië te bieden heeft.
    Wij wensen jou heel veel plezier!

Groetjes Manon
    YFU Nederland

• 07 September 2012 - 19:16

Papa Mama Lisa En Martta:

Hoi Tessa. Heerlijk om jouw verhalen te lezen. We zijn er zeker van dat het straks allemaal veel makkelijker gaat als je lekker Tsjechisch kletst. Dat duurt gewoon ff. Laat ze op school straks maar een p..... ruiken. Geniet nu maar lekker van het weekend. We denken aan je. Liefs uit Amersfoort, papa mama Lisa en Martta
    ps: moeten we nog toiletpapier opsturen? (grapje)

• 09 September 2012 - 10:23

Inge:

Hooi!
    Leuk al die verschillen! Die flesjes zijn toch 1,5/2 liter flessen? ;p
    Ik denk dat je over 7 weken al supergoed Tsjechs spreekt met die cursussen! Komt helemaal goed met jouw instelling! :D
    Nog veel plezier! Maar dat komt wel goed volgens mij! :)

Ik vraag me wel af of het echt een rustweekend is met jouw fanatieke gastgezin en drukke broertjes, haha!

xxxx <3!

• 09 September 2012 - 22:46

Manon Grisel:

Hee Tessa!

Ik dacht 'kom, laat ik eens op jouw blog gaan kijken' en ja hoor, helemaal leuk om te lezen dat je het zo stoer doet allemaal daar. Dat wist ik wel, meis. Geniet van die gekke momenten, onverwachte situaties. Iets om nooit meer te vergeten.

Heel veel plezier, ik lees je gauw weer!
    A plus, Manon GRS