Welkom - Reisverslag uit Amersfoort, Nederland van Tessa Jansen Venneboer - WaarBenJij.nu Welkom - Reisverslag uit Amersfoort, Nederland van Tessa Jansen Venneboer - WaarBenJij.nu

Welkom

Door: Tessa

Blijf op de hoogte en volg Tessa

19 Juni 2012 | Nederland, Amersfoort

Welkom op mijn reisblog :)

Ik zal me eerst even voorstellen, ik ben Tessa, ben 17 jaar oud en woon in Amersfoort, het middelste puntje van Nederland. Dit jaar heb ik met succes m'n havo afgerond, en sinds gisteren is het diploma binnen!

Al jaren zeg ik dat ik na mijn eindexamen een jaartje naar het buitenland wil, omdat ik nog niet weet wat voor studie ik wil doen en om veel te leren, over mezelf en over het leven ergens anders. Het begon als grap met dat ik een jaar naar Hawaii zal gaan, Hawaii is het uiteindelijk niet geworden, maar Tsjechië wel! Dus ga ik volgend jaar met de organisatie YFU een jaar naar Tsjechië.

Waarom Tsjechië? Dat is de vraag die ik dan van iedereen krijg. Vorig jaar had ik met school uitwisseling met Tsjechië, in deze weken heb ik dit land leren kennen als een land met leuke mensen, leuke feestjes, een ander landschap, een ander leven en een compleet andere taal.

Voor de mensen die niet weten wat ik dat jaar precies ga doen. Ik ga een jaar bij een gastgezin wonen, die helaas voor mij nog onbekend is. Ook ga ik naar een middelbare school. Het gaat er niet om dat ik wiskunde ga leren, maar het gaat erom dat ik het leven ga meemaken wat een Tsjechische student meemaakt. Daar hoort school natuurlijk ook bij. Ook moet ik Tsjechisch gaan leren, het zal niet makkelijk zijn maar als ik hoor hoe de buitenlanders hier in Nederland Nederlands praten, heb ik er vertrouwen in :)

Aan dit jaar zaten heel wat voorbereidingen. Eerst moest ik heel wat papieren invullen, laten invullen en foto's meesturen. Vervolgens kwam er iemand op bezoek om te praten en een tijdje later kreeg ik een brief met dat ik geaccepteerd was! Er volgden twee bijeenkomsten met iedereen die iets met YFU te maken heeft van de omgeving Utrecht/Amersfoort (studenten die weg gaan, buitenlandse studenten die nu in nederland zijn en alle (gast)ouders). Ook was er een informatieweekend, met alle studenten die volgend jaar op uitwisseling gaan. Dit waren twee vermoeiende, maar erg gezellige dagen. Zo hebben we geleerd wat de mindere kanten van de uitwisseling kunnen zijn, maar vooral hebben we ook veel gelachen.

Ik zal veel achter me moeten laten (vrienden/familie/paardrijden/huisdieren/...)maar als het goed is krijg ik er nog meer voor terug. Heel veel nieuwe ervaringen, zowel positief als negatief, en nieuwe vriendschappen.

Maar eerst ga ik genieten van de laatste weken hier in Nederland. Waar nog leuke feestjes aankomen :) En ook van de safari in Afrika over een paar weken!

Bedankt voor het lezen :)

Tessa

• 26 Juni 2012 - 20:02

Roosmarijn:

Wat super leuk dat je dit gaat doen! Heel veel plezier alvast!

• 28 Juni 2012 - 14:11

Ruud: